Hi havia una vegada una empresa que va perdre totes les seves dades, no les va poder recuperar i va haver de tancar. Per què? Perquè no tenia un pla de còpies de seguretat (backup) actualitzat.

Possiblement ja ho saps, però tornarem a repassar en què consisteix un backup:

Backup: no és sinó una còpia de seguretat (o duplicat) de les dades d’una empresa o persona amb la finalitat d’assegurar la seva disponibilitat en tot moment i al marge de qualsevol mena d’imprevist o desastre (pèrdua, atac extern, etc.). En cas de fallada del sistema, pot utilitzar-se per a restaurar les dades ràpidament, reduint així els temps de respostes davant la incidència.

Què hem de tenir en compte per a fer-ho?

Primer, hem d’identificar quines dades es consideren crítics o sensibles per a l’empresa i hauran d’emmagatzemar-se. És important tenir en compte que les còpies de seguretat ocupen espai i aquest espai implica un cost per a l’empresa. 

Segon, hem de decidir i planificar cada quant temps es realitzaran les còpies i el protocol d’accés que existirà per a aquestes dades. Aquí hauràs d’establir una bona estratègia de còpies de seguretat, que evitarà emmagatzemar dades errònies o duplicades. Nosaltres et recomanem aplicar la regla 3-2-1.

No oblidis tenir en compte dos factors molt importants:

– L’Objectiu del Punt de Recuperació (RPO) és la quantitat de dades que una empresa pot permetre’s perdre sense que aquesta excedeixi el llindar màxim permès, afectant així la continuïtat del negoci. En altres paraules, és el temps màxim acceptable des que es va realitzar l’última còpia de seguretat.

– L’Objectiu del Temps de Recuperació (RTO) és el temps de recuperació d’una empresa després d’un incident, sense afectar la continuïtat del negoci.

Quins tipus de backup existeixen?

Ara que ja tens alguns conceptes clau per a poder desenvolupar el teu pla de backups, és important triar el tipus adequat. Te’ls expliquem a continuació:

En funció de la seva ubicació:

☁️ Cloud

L’arribada de solucions virtuals ha incrementat notablement els beneficis que ja de per si mateix aportaven les solucions de backups. Efectivament, amb la virtualització ara tot resulta més ràpid, més barat i molt més fàcil d’utilitzar. No sols això, també permet disposar d’entorns aïllats, fàcilment programables i reproduïbles que, al seu torn, permetran optimitzar els recursos i millorar el rendiment dels nostres sistemes de treball.

💾 Local

L’emmagatzematge en aquest cas està en el hardware de la pròpia empresa. Aquest es compon de servidors, ports USB, cabines de discos durs (HDD, Hard Disk Drive, o SSD, Solid State Drive), cintes, entre altres. Les cabines de discos durs (racks, en anglés) són bastant populars, però els discos tenen un temps de vida menor al de, per exemple, una cinta.

 Híbrid:

És la més comuna. Les empreses guarden una còpia de seguretat en el cloud i l’altra en local. Així, si l’empresa està sense internet, poden obtenir la còpia de l’emmagatzematge local; i si l’emmagatzematge local ha sofert danys, la còpia es pot recuperar gràcies a l’emmagatzematge en el cloud.

En funció de la seva forma:

🔁 Backup complet

Es tracta de copiar tot allò que prèviament es va considerar important i que no pot perdre’s a un altre suport (cintes, disc dur, el núvol, etc). La seva única ubicació facilita la recuperació, però requereix major espai i temps per a realitzar les còpies.

↪️ Backup incremental

En aquest cas, es realitzen les còpies de seguretat d’aquells arxius que hagin estat modificats des de l’últim backup complet. Suposa un estalvi de temps i espai, perquè els arxius que hem de recolzar són menys.

🔀 Backup diferencial

Part de la mateixa estructura que el backup incremental, però presa de referència la còpia completa inicial. És a dir, tots els arxius creats després de la primera còpia, es tornaran a crear, encara que s’hagin copiat en suports anteriors.

🚨Important: no oblidis comprovar la integritat del backup. De res et servirà realitzar la còpia de seguretat sense comprovar després els arxius i assegurar-te que estan accessibles.

Conclusió

Establir una correcta política de backups pot convertir-se en l’aliat perfecte davant situacions imprevistes (accidents, fallades o ciberatacs), que posen en perill la informació, les aplicacions i els processos del teu negoci.

Si necessites ajuda per a implantar un pla funcional i estable, concorde a la teva activitat i necessitats, el nostre equip especialitzat estarà encantat d’assessorar-te. Contactan’s!