Qualsevol companyia, independentment del seu tamany, ha de garantir la seguretat de les seves dades. Aquestes són un actiu molt valuós de qualsevol negoci i la seva pèrdua pot posar en perill la continuïtat de l’empresa.

A les habituals fallades en equips, errors humans o els imprevisibles desastres naturals, s’uneix la creixent onada de ciberatacs que sofreixen moltes empreses i organitzacions. Tots ells tenen conseqüències que poden ser irreversibles si no es compta amb una estratègia de suports de la informació (backups). Amb ella, aconseguiràs que la teva empresa estigui preparada per a recuperar i restaurar qualsevol dada de valor, minimitzant el temps perdut o els danys causats.

Des de Click-IT et recomanem seguir la regla 3-2-1. Aquest mètode, molt senzill i efectiu, aconsella tenir tres còpies de seguretat de les dades més importants, en dos tipus de dispositius d’emmagatzematge diferent i que almenys una d’aquestes còpies estigui fora de les teves instal·lacions (offsite).

La regla 3-2-1 dels backup

Realitza tres còpies de les teves dades

Moltes empreses cometen l’error de realitzar una sola còpia de seguretat, que ja és millor que no tenir cap. Però és una qüestió de probabilitat: a més backups, menys possibilitats de perdre les teves dades.

Determinar la informació que es copiarà, així com els tipus de còpies de seguretat que es duran a terme i la seva periodicitat dependran de diversos factors: la quantitat d’informació i la freqüència amb la qual es modifica; el cost d’emmagatzematge; entre altres aspectes. Independentment del nivell de seguretat dels fitxers, el recomanable és realitzar una còpia de seguretat com a mínim una vegada a la setmana.

Recorda que existeixen diversos tipus de còpies de seguretat: completa, diferencial i incremental.

Guarda les còpies en dos suports diferents

Un altre error molt comú és el de tenir les dades originals i la còpia de seguretat en dispositius d’emmagatzematge iguals o situats en el mateix lloc. Si un suport falla, és possible que el mateix error de funcionament en doni en l’altre. Per exemple, imagina que utilitzes dues memòries USB. Si vols fer una còpia de seguretat en una memòria i aquesta no funciona per alguna raó, és molt probable que tampoc puguis fer-la amb l’altra.

El nostre consell? Existeix una gran varietat de dispositius d’emmagatzematge de confiança, entre els quals es troben les cintes, els discos durs externs, les targetes SD, els CDs, etc.). Combina dos dispositius diferents i minimitzaràs els riscos. Si optes per guardar les còpies en dos discos durs interns, recorda que aquests han d’estar en ubicacions d’emmagatzematge diferents.

Allotja una d’elles en un lloc físic diferent

Tècnicament, es coneix com a còpia de backup offsite i consisteix a guardar la tercera còpia en un edifici diferent. Així, en cas de robatori, fallada o qualsevol catàstrofe que no es pugui controlar, tindrem garantit l’accés als nostres arxius.

En l’actualitat, una pràctica molt comuna és la de guardar aquesta còpia en el Cloud. És una alternativa pràctica i fàcil de realitzar, ideal si no disposes d’instal·lacions addicionals. A més, els proveïdors actuals proporcionen un alt nivell de seguretat i el cost és menor.

Per descomptat, existeix l’opció de guardar cintes de backup offsite, que continua sent l’elecció de moltes empreses. Valora les opcions i tria la que millor s’adapti a les teves necessitats i al teu negoci.

En definitiva, és important que la teva empresa compti amb un sistema de còpies de seguretat que et permeti recuperar les teves dades de manera ràpida i senzilla. I la regla 3-2-1 pot ser el mètode perfecte a implementar.

Si necessites ajuda per a establir la teva estratègia de còpies de seguretat i dur-la a terme, en Click-IT posem a la teva disposició un equip altament especialitzat en la gestió de bases de dades, que proporcionarà la millor solució per al teu negoci. Contacta’ns!